EDUCATIE
Filmproductie WALTRAUD in jouw klas, bibliotheek of filmzaal?
Educatie bij XOost
XOost maakt producties die een gesprek op gang brengen. We dagen uit om een standpunt in te nemen over actuele onderwerpen. Over de wereld en de rol die jij daarin wilt spelen. Onze producties halen je op een veilige manier even uit je comfort zone en laten je nadenken over ideeën en gedachten, van jezelf en anderen. Samen komen we tot nieuwe ideeën en andere oplossingen voor grote en kleine (maatschappelijke) problemen.
Waarom filmproductie WALTRAUD
Op dit moment zijn miljoenen mensen nog steeds ongewild deel van een politiek conflict tussen landen. Over de hele wereld zijn zij vandaag de dag op de vlucht. Het menselijke drama dreigt een abstracte politieke discussie te worden.
Vluchtelingen zijn overgeleverd aan de bereidheid van anderen om een nieuw thuis te kunnen vinden. Juist nu, met de toestroom van vluchtelingen in- en naar Europa, is het nodig om de angst voor vluchtelingen in onze samenleving serieus te nemen door deze te bespreken middels een voorstelling. We zien een toenemende kloof tussen groepen mensen in de samenleving.
Wat Waltraud ons leert is dapperheid, het overwinnen van je eigen angsten ten bate van vrijheid. Zien welke waarden, naast lijfsbehoud, belangrijk zijn. Die waarden zijn groots en klein tegelijk. We vinden het belangrijk Waltraud’s verhaal te tonen over het belang van een open blik naar jezelf en de ander. Deze filmproductie is een pleidooi voor het minimaal menselijke.
Praktische informatie
De filmproductie WALTRAUD leent zich er perfect voor om te vertonen in klaslokalen van het voortgezet onderwijs leerjaar 1, 2 en 3. De docent ontvangt digitaal educatiemateriaal. Zo kun je de productie voor één klas, een heel leerjaar of als schoolbreed project inzetten
Duur
Film: 30 minuten
Voorbereidende les: 45 minuten
Verwerkingsles: 45 minuten
Educatie materiaal
Lesmateriaal (inleidende- en verwerking les) is beschikbaar.
De lessen zijn in te passen in het reguliere lesprogramma (burgerschap, mens- en maatschappij, geschiedenis, kunstvakonderwijs) en sluiten bij de gestelde leerdoelen en actuele maatschappelijke thema’s.